En kort tur till havet mellan skurarna.

DAG 7

Nu var man tillbaka i vardagen igen, med allt vad det innebär. När klockan ringer på morgonen är det mörk och när barnen somnat för kvällen är det mörkt, inte mycket tid till att vara ute och fota, tyvärr. Därför bestämde jag mig för att flexa ut lite tidigare en dag när det såg ut att vara lite uppehåll för att få känna lite mer på kameran och dess möjligheter. Turen gick till havet.

Eftersom jag var ute var det ett ypperligt tillfälle att även prova kamerans möjlighet till GEO-tagging, eller att lägga in information om var bilden är tagen, för att tala ren svenska. Som jag tidigare nämnt saknar ju kameran tyvärr inbyggd GPS, men möjligheten att GEO-tagga skulle finnas via Panasonics app. Eftersom jag själv kör Android så var det appen från Google Play som jag provade, en motsvarighet ska dock finnas till iOS, funktionaliteten borde vara den samma.

Man måste då starta appen och sedan för att veta att positionsinformationen ska vara helt korrekt via kamerans WiFi synkronisera kamerans tid och datum med telefonens tid och datum. Sedan går i appen att välja intervall för lagring av position från var 1 sekund upp till var 60 sekund. Jag valde var 5:e sekund för att få en hyfsad uppdateringsfrekvens utan att loggen blir allt för lång.

När man väl fotat klart måste man sedan föra över positionsinformationen till kameran och sedan även i kameran överföra positionsinformationen till bilderna. Det är alltså ganska många steg som måste gås igenom för att bilderna väl ska vara GEO-taggade och klara.

Men resultatet är bra, mycket bra faktiskt. Som synes på bilden ovan har kameran lyckats lägga in positionsinformationen i bilden och med hjälp av ett externt bildhanteringsprogram lyckades jag genom att klicka på bilden få upp på kartan vart bilden var tagen. Jag har dock inte hittat denna möjlighet via den medföljande programvaran från Panasonic, vilket de borde implementera i nästa version. Högerklick på bilden och alternativet "visa i google earth" eller liknande.

Något annat jag verkligen börjat vänja mig vid är kamerans utomordentliga touch-skärm. Att kunna peka på skärmen för inställningar fokus m.m. är verkligen ett större lyft än jag hade förväntat mig. De flesta av de vanligast använda funktionerna finns tillgängliga via skärmens touchmenyer. Något jag fick testa under dagen var möjligheten att välja var på skärmen fokuseringen skulle ligga.

Med ett enkelt litet tryck på skärmen kunde jag snabbt och enkelt välja om jag ville ha fokus i förgrunden eller i bakgrunden, hur enkelt som helst och med resultat att det blev två helt olika bilder. Det är verkligen något som jag kommer att sakna efter att prövotiden är över.

Tillsammans med kamerans vinklingsbara skärm är det också busenkelt att få till härliga perspektiv med fokus på precis det ställe man vill ha den.

 

Trots att dagen bjudit på allt annat än optimala förhållanden med blåst, duggregn, moln och motljus så är jag nöjd med vad kameran levererat. Jag tycker att kameran hanterar det befintliga ljuset bra och inte minst hanteringen av det direkta motljuset. Just det direkta motljuset är något jag upplevt som svårhanterligt med andra kameror, antingen blir bilden för mörk eller för ljus. GX7:an har verkligen levererat bra bilder med tanke på sensorstorlek och även med tanke på att de objektiv jag valt att testa ihop med kameran. Bilderna är välbalanserade och verkar innehålla ett högt dynamiskt omfång men få delar som är helt utfrätta eller svarta.

Möjligen kunde man önska att GPS:en var inbyggd i kameran. Det är klart för och nackdelar med att använda mobiltelefonens GPS, kamerans batteritid förlängs troligen men å andra sidan förkortas mobilens batteritid istället. Som regel är det enklare att ha med ett extra batteri till kameran, vilket ändå kanske är bra, än att ha ett extra batteri till telefonen. Hur som helst fungerar iallafall geotaggningsfunktionen och det är ganska enkelt att få till, även om det krävs fler steg än om GPS:en varit inbyggd och bilderna taggats automatiskt.

Vi får se vad det blir att testa härnäst.