Dags att testa Lumix GX7

Nu har den kommit LumixGX7. Hämtade ut den efter arbetet men kunde inte hålla mig utan var tvungen att öppna paketet i bilen.

Det först som slog mig var designen. Den påminner starkt om min farfars gamla kamera för mig blir det en skön retrokänsla över den. Vinklingsbar display och optisksökare är det andra som jag upptäcker. Känns skön att hålla i handen kamerans grepp passar mina händer bra. Den är mindre än min systemkamera  (canon eos 7d)och större än min kompakt(Pentax optiow60).

Kanske detta är kompromissen jag letar efter? Systemkamerans bildkvalitet och inställningsmöjligheter i kombination med ett mindre och smidigare format?

Tyvärr är det riktigt höstväder med regn och blåst ute så jag har inte varit sugen på att testa den ute än. Det ska bli itressant att få testa den mer längre fram. WiFi funktioner lockar också, testade iosappen lite snabbt och det verkar fungera tappade kontakten med kameran ibland tyvärr.

 

#GX7Smartson #LumixGX7  #smartson.

WiFi och fjärrstyrning, något användbart eller bara coola funktioner?

DAG 2-3

 

Med batterierna laddade var det dags att börja lära känna kameran. Att bara plocka upp den och börja fotografera är inget problem, det faller sig hur naturligt som helst. Det finns en dock en hel del bakom skalet vilket man upptäcker när man börjar bläddra i menyerna.

 

Förutom de vanliga inställningarna för blixt, fokusområde, område för ljusmätning, ISO m.m. som alltid är bland det första jag ställer in på en kamera jag får i handen, fastnade jag för Wifi-anslutning. Kamerans WiFi var något som definitivt måste testas och det passade extra bra nu, eftersom jag befann mig hemma.

 

Under trådlöst WiFi i kamerans meny finns lite olika alternativ för anslutning och vad man önskar göra via nätverket. Överföringen av bilder och fjärrstyrning var de funktioner jag själv kände att jag kunde ha nytat av. Jag ville framförallt testa funktionerna för överföring och se om det var något jag kunde ha användning för. Efter att på första försöket inte lyckas göra en manuell anslutning till en av datorerna via vårt nätverk lyckades jag till slut. Jag behövde flytta mig närmare accesspunkten och få en starkare signal innan kameran ville koppla upp sig. När jag väl fick kontakt med nätverket var det dock inga problem att ansluta.

 

Att föra över bilder till datorn gick smidigt, men det är klart både snabbare och enklare att bara plocka ut minneskortet och stoppa in det i kortläsaren på datorn och vips är bilderna överförda. Via nätverket tar det ganska lång tid.

 

Nästa sak att prova var att föra över bilder automatiskt när de ta till datorn, en funktion som jag ser en större nytta av, särskilt om man skulle använda kameran till porträtt- eller produktfotografering. Detta ger ju en möjlighet att granska bilderna direkt i datorn för att se vilka eventuella justeringar i fokus, exponering m.m. som behöver göras, vilket kan vara svårt att se på displayen. Detta fungerade på det hela taget bra. Även här är det hastigheten som är flaskhalsen, men desto närmare accesspunkten man sitter desto bättre går överföringarna.

 

Det finns även en möjlighet att föra över bilder till diverse webtjänster, däribland Facebook, Flickr, Picasa, Twitter och YouTube. Något jag saknar är däremot att kunna föra över bilder till Dropbox, vilket hade varit riktigt användbart.

 

För att kunna fjärrstyra kameran krävs så klart en annan programvara någonstans, den jag hittade var Panasonics smartphoneapp, "Panasonic Image App". Detta är en riktigt cool och användbar funktion. Appen är hyfsat självinstruerande och gör vad den var avsedd att göra.

 

På det hela taget är jag nöjd med WiFi-funktionaliteten även om jag inte tidigare sett den reella nyttan med den. WiFi ska ju ha längre räckvidd än exempelvis Bluetooth eller NFC, så sett ur den synvinkeln är det kanske rätt väg att gå (även om kameran ju också har NFC).

 

Ytterligare intressanta funktioner som jag vill testa längre fram är "Time Lapse Shot" och "Location Logging" eller att geotagga bilderna via kamerans funktion för detta. Kameran saknar ju tyvärr GPS vilket jag gärna hade sett, men det ska ändå gå vi Panasonics androidapp. Mer om detta imorgon då det ska bli en lite fototur på morgonkvisten, då tänkte jag också försöka testa direktöverföringen till Facebook.

Lumix GX7

DAG 1

 

Så kom den, GX7 från Panasonic.

 

Det första som slår en när man packat upp den är att det är en väldigt tilltalande kamera, både estetiskt och storleksmässigt. Då den bygger på Micro Four Thirds (MTF) standarden finns det också gott om objektiv att välja mellan. Just den här kameran kom dock med kit-objektivet 14-42 mm f3.5-5.6.

 

Förutom att kameran är utrustad med utbytbart objektiv, kan man på utsidan konstatera att kameran har inbyggd blixt men även en blixtsko för att ansluta en kraftfullare extern blixt. Det finns en vinklingsbar elektronisk sökare och en stor display som även har inbyggd touchfunktion för den som inte vill navigera runt i menyer med en massa knapptryckningar.

 

För att styra kamera finns ett funktionshjul för att snabbt kunna byta mellan P/A/S/M m.m., på samma sätt som på de flesta digitala kameror, även två navigeringshjul, switch för fokusläge och en del andra funktionsknappar.

 

Även om det är en för mig helt okänd produkt känns reglagen naturligt placerade och det är i princip bara att plocka upp kameran för att börja använda den. Men först måste naturligtvis batteriet laddas….