En tur till Stättared.

Helgen bjöd på fint väder och en tur ut i friska luften med kameran fick det bli.

Ett par av gårdens hästar i fint motljus.

Med solen i nacken är man så här glad på Stättared.

Säsongens första is.

 

Solen på väg ner bakom berget.

Ännu en underbar dag till ända, och extra roligt när man har den lilla kameran tillgänglig att fota med. bilderna blir bra och pekskärmen gör det hela till en fröjd när man ska lägga fokus på vald punkt, som vanligt!

Även hösten har sina höjdpunkter.

Här kommer några ytterligare bilder, på temat höst den här gången.

Lygnern den 1 november.

Ekollon, här har jag använt mig av den vinklingsbara skärmen för att slippa ligga på marken och fotografera, att sedan bara klicka på skärmen för att ställa in punkten för autofokusen underlättade också det hela väldigt mycket.

Rolfsån

Det är helt klart roligare att fotografera nu när man har den lilla GX7:an tillgänglig, den är smidigare att ta med än den större systemkameran och det känns också som att bílderna håller en högre kvalité. Detta trots fler antal pixlar på en mindre sensor. Det är helt klart att utvecklingen går framåt i en positiv riktning.

JPG eller RAW, gör det verkligen någon skillnad?

Själv har jag tidigare alltid fotat i enbart RAW, sedan GX7:an har jag dock fotat i kombinationen RAW + JPG fine. Kameran har levererat bra JPG-bilder och jag har inte lagt någon större möda på att behandla och granska RAW-bilder. Istället har jag bara köpt JPG-bilderna som kameran lämnar efter sig.

Så igår när jag åkte hem från jobbet så fick jag syn på en (stor) älg på ett fält vid sidan av vägen, den var en bit bort och ett 14-42 mm objektiv var kanske inte optimalt men det var ju klart att jag var tvungen att stanna för att ta ett par kort. Väl hemma idag tog jag en titt på RAW respektive JPG bilderna och gjorde sedan en lite jämförelse som kan vara väl värd att dela med sig av. Jag körde här på "P" och kameran fick själv välja lämpligt ISO-tal, vilket föll på 3200.

Här är hela bilden, men för att kunna göra en jämförelse av bildkvalitén så har jag gjort ett urklipp av den JPG bild kameran lämnat ifrån sig och även ett urklipp från den RAW-fil som kommer ut ur kameran.

Urklipp, 100 % av JPG-bild.

Urklipp, 100 % av RAW-fil.

Det går att konstatera att JPG-bilden är klart mycket mer utsmetad och har färre fina detaljer än vad RAW-filen har. Vill man få ut det maximala ur kameran bör man helt klart fota RAW eller iallafall en kombination av RAW och JPG.

En ytterligare fördel med att fota i kombinationen RAW + JPG är att man för det fall man använder kamerans olika inbyggda filer även får en orörd RAW-fil, utan pålagda filter eller effekter. Effekterna läggs bara på den JPG-bild kameran processar. Detta kan vara mycket användbart om man vill ha möjlighet att efterbehandla bilder i datorn och då kunna utgå från en orörd fil.

Ett litet ISO-test.

ISO prestanda, avgörande för bildkvalité?

Så fick jag lite tid över för att testa kamerans bildkvalité i förhållande till vilken ISO-inställning man använder. Högre ISO-tal ger som bekant bilder med mer brus och mindre fina detaljer, men hur det blir i praktiken är inte alltid så lätt att veta. JAg har därför tittat lite närmare på just det, vad kameran levererar i bildkvalité beroende på ISO-inställningen.

ISO 200

ISO 200

ISO 400

ISO 400

ISO 800

ISO 800

ISO 1600

ISO 1600

ISO 3200

ISO 3200

ISO 6400

ISO 6400

ISO 12800

ISO 12800

ISO 25600

ISO 25600

 

Som jag tidigare nämt här i bloggen så tycker jag att inställningar upp till 3200 ger en helt acceptabel bildkvalité. Därefter blir kvalitén avsevärt sämre ganska snabbt. I slutändan beror naturligtvis mängden brus som kan tolereras på vad som fotograferas och vad bilderna ska användas till. Möjligheten till att fotografera i dålig belysning får helt enkelt ge avkall på bildkvalité. Men sammanfattningsvis ger kameran ifrån sig bra bilder på alla ISO-tal om man tittar på bildkvalitén i relation till ISO-talet.

 

LUMIXMANI

Hej då pannkaksobjektivkameratest.

Mycket bra har det gått. Jag har fått inspiration, fina filer och idéer om hur nästa modell ska se ut om jag får utveckla. MItt i en flytt och massor med jobb har jag hittat små små stunder att ta upp kameran. De finns ju där hela tiden. Tillvaron blir roligare när man har fotoblicken med sig. Min väska är alltid så tung att en Lumix mer eller mindre inte gör någon skillnad. Kameran har varit med varje dag. Den fick till och med hälsa på i studion på jobbet en dag, på Etnografiska museet. Den skötte sig fint. Sändaren till blixten som jag använde var stor som halva kameran! Jag var nyfiken på hur det skulle gå och ville testa något som inte förväntades. För mig är det hela idén med att ha en Lumix, att när som helst kunna följa sina infall.

Stort tack så länge!

Blandade bilder från veckan som gick.

Med kameran som sällskap.

I veckan har kameran varit med i princip hela tiden, detta är ett urval av vad som setts under tiden. Vilket också ger en hint om vad kameran kan leverera bildkvalité.

En rosa detalj från ett av Malmös alla hotell.

 

Stora Nygatan, en ögonblicksbild.

 

Ramhultafallet i Mark.

 

Malmöcentral.

 

En övergiven grävskopa där naturen så sakteliga börjat få fotfäste.

 

Gåsevadholms slott, by night.

 

En spegelblank sjö vi passerade på vägen till Ramhultafallet.

Med kameran på hemmafronten.

De sista dagarna.

En funktion som jag trodde att jag kunde klara mig utan var Facebookuppladdningsfunktionen från kameran. Men efter att ha provat på det några gånger har jag insett hur smidigt det fungerar och hur användbart det är. Det huvudsakliga användningsområdet för min del ser jag vara om jag skulle vara på resa eller annars inte ha tillgång till en dator. Upp på ett trådlöst nätverk och vips kan man skicka över önskade bilder till Facebook, hur smidigt som helst.

Utöver att testa kamerans funktioner så har jag även provat den i olika situationer, eftersom det mesta som sker händer på hemmafronten har kameran också testats flitigast där.

 

En god vän i vardagen

Jag hade tidigare en Nikon D90 som tyvär fick uppleva min 1-åriga dotters nyfikenhet och gick i golvet för ett år sedan. Det var länge sedan jag fotograferade så här mycket och man kommer snabbt in i hur kul det är att dokumentera sin omgivning med ett rejält verktyg som denna kamera är. Storleken är för mig lite mindre än en av de mer normala systemkamerorna men samtidigt större än en av de bättre kompaktkamerorna vilket funkar mycket bra för att ha med sig i vardagen. Jag testade med objektivet H-020A vilket var av bra mått och jag kunde ha kamerna i fickan när jag var ute och promenerade. 

Testet har nått sitt slut och i och med denna blogpost så avslutar jag denna testomgång. Jag kommer sakna den här lilla skönheten. Några kort till ska jag försöka få ur den innan jag måste lämna tillbaka den.

Mycket bra övergripande fotokvalitet, som förväntat

Fotona håller mycket god kvalitet och jag tycker skärpan fungerar bra i alla lägen som jag testat på. Breda panoramabilder har god skärpa över hela bredden medan ansiktsfotografering ger bra kontrast mellan skärpa och fokusdjup (eller vad man nu kallar det). Jag testade att fotografer samma motiv med olika "scenarios" för att förstå skillanden och på många sätt kunde man tydligt se hur kameran använder de olika förinställda valen till sina individuella fördelar. Natt- och kvällsfotografering fungerade mycket bra med ett stativ medan frihand gav lite suddigare resultat, men inget som jag inte varit med om tidigare.

Menyerna och gränssnittet

Jag tycker menysystemet fungerar mycket väl. Jag kände igen mig bra i menyerna och det var kul att "utforska" kamerans funktioner för att lista ut vad man kunde skruva på för sin fotografering. I början var jag inte ens medveten om att skärmen var en pekskärm och när jag kom på det så var det nästan helt och hållet mitt val för att navigera i menyerna. Systemet känns kvickt och tydligt. Kanske lite många "scenarios" att välja mellan. Jag hade nog önskat någon form av gruppering eller möjlighet att välja favoriter för min egen profil i kameran.

Trådlös överföring av bilder till datorn

Jag testade den trådlösa överföringen av bilder till datorn ett par gånger men utan större framgång. Den första gången kunde jag inte få kontakt med nätverket trots att min bärbara dator som stod bredvid hade full motagning. 

Andra gången få fick kameran kontakt men började överföring av ett kort men fastande sedan i det läget. Det slöt med att jag fick plocka ur batteriet ur kameran för att få av den.

Tredje gången lyckades jag faktiskt att föra över bilder, men var då lite besviken att jag var tvungen att markera bilderna en i taget. Jag skulle gärna se att det gick att välja alla eller vissa bilder under ett visst datum för enklare överföring.

Det slöt med att jag använde mig av SD kortet för direkt överföring till min bärbara dator.

Skarpa utomhusbilder med rena färger och klart motiv

Fotografering utomhus gav absolut bäst resultat under min testperiod. Jag hade lite svårt att få riktigt skarpa bilder inomhus under första veckan men det var mest mitt eget problem då jag hade lite för låg belysning och inte gärna ville använda blixten för att den gav lite för skarpt ljus. Utomhus fick jag de renaste bilderna men efter lite pysslande så kom jag på hur jag kunde använda blixten på ett bra sätt inomhus även.

Dramatiska färgeffekter

Kameran presterar överlag väldigt bra bilder med bred kompetens. I skillnad från tidigare kameror jag testat så fastnade jag för att använda kamerans inbyggda effekter och filter när jag fotograferade. Jag har tidigare gjort sådant i efterbehandling men med GX7:an så är de inbyggda funktionerna riktigt bra redan i kameran.