Foto med effekten "Dynamisk monokrom" är lite av en favorit

Fotokvaliteten är hög och kameran är sprängfylld med bra funktioner. Jag gillar framför allt effekt-filtren som går att välja mellan. Dynamisk monokrom har blivit lite av en favorit och ger effektfulla svartvita bilder. Många av effekterna ser jag mindre nytta med men ett par andra har jag laborerat vidare med. Jag gillar möjligheten att direkt lägga på vinjett på bilderna samt leka med färgerna.

Gedigen design med retro känsla

Själv kameran ger ett snyggt och seriöst intryck. Designen känns retro men ändå aktuell. Storleksmässigt hade jag lite problem med kamerans hölje till en början men efter ett tags användande så har jag vant mig med den. Jag gillar blixt-fönstret som man poppar upp, även om den känns lite klen och omtålig. Jag fotar mycket med min dotter som är 2 år och tack vare möjligheten att vinkla display-fönstret så kan jag ta kort på låg nivå utan att behöva krypa på golvet.

Sista blogginlägget från mig...

Jaha nu var test perioden slut. Det känns lite vemodigt GX7 och jag har hunnit bli kompisar då den fått följa med i vått och torrt. utvärderingen är gjord och spöregn ute idag så inga mer kort tagna .

Kameran är som det står på kortet under...

Avslutar med några kort som togs igår vid Zakrisdalsudden vid Vänern.

Jag får avsluta med att tacka för förtroendet att få testa.

#GX7Smartson #LumixGX7   #smartson.

GX7 = fler kort?

Nu har GX7:n fått följa med på det mesta som jag gjort under testperioden. Den är nättare och behändigare att ta med sig och jag tror att det är lättare att ta med sig den än min ordinariekamera. Naturligtvis har det blivit än mer aktuellt att ta med den som testare än kanske normalt är. Men jag tror ändå att en sådan här kamera lättare får följa med. Jag personligen hade nog skaffat en smidig liten väska till den och ev. ett objektiv till kanskeoch en blixt. Men tanken är väl ändå att hålla den mindre för att göra den smidig så endast ett objektiv på. Objektivet 14-42 som jag valde att testa har fungerat bra och gör sitt jobb. Blixten gör sitt jobb man får komma ihåg att ta av motljusskyddet då den ger skuggor när  blixten används.

Två olika högtider har dokumenterats under veckan allhelgona och halloween.

Hösten har kommit på allvar under testperioden med regn och tråkigt väder så de dagar utan regn och storm har varit välkomna ur fotosynvinkel. Några motiv som jag stötte på under en av mina raster då GX7:n så klart fick följa med. Kanske inte de roligaste motiven men man tager det man haver.  Effekterna är en egenskap som jag gillar mer och mer. Kanske nyhetens behag?

Två flugor i en smäll! Mina katter är testpiloter för kattmat så här är en bild på Testaren tagen med en testkamera.

#smartson #smartsonproplan #proplan #proplankatt

Nu är snart testperioden slut tyvärr men hoppas hinna blogga en gång till innan det är över.

Kanske skulle starta en egen blogg som man håller igång fotandet.

#GX7Smartson #LumixGX7   #smartson.

Utflykt på kvällen

Vi tog chansen att uppleva Ljus och kultur i Borgvik under helgen som var. En trevlig upplevelse och ett tillfälle att testa kameran under andra förutsättningar. Det dåliga vädret svepte förbi och det var en klar kväll som lovade gott. Många hade letat sig ut för att uppleva Ljusspelet vid den gamla Kungskvarnen. Det var många som släpade runt på systemkameror och för en gångs skull var jag inte en av dem. Jag kände mig friare med GX7:n än min vanliga kamera. På grund av mörkret och långa slutartiderblev det en hel del rörelse oskärpa.

Gjorde ett nytt försök med bättre resultat.

Emellanåt hittade inte kameran något att fokusera på och vägrade då att ta kortet. Blev till att pilla lite på inställningarna tills den var nöjd. Några av korten som blev ok kommer här.

Kyrkan var öppen och korten där inne fick en viss rödton över sig. Ingen effekt pålagd utan kortet kommer direkt ur kameran.

Jag tycker att kameran (och jag själv ) skötte sig bra överlag. Iso hanteringen är övertygande bra tycker jag. Iso 3200 på de flesta korten som är tagna under kvällen och bruset känns ändock okej. En trevlig kväll med GX7.

#GX7Smartson #LumixGX7  #smartson

Effekter är roligt....

Tog med GX7 på rasten idag och tänkte testa lite effekter. Det var riktigt roligt. Resultatet blev mycket bättre än Instagram i mobilen. Det här gillade jag!  Det finns 8 olika filter/ effekter att välja på när man fotar. Idag blev det det mest miniatyr effekten men också lite stjärnfilter, effektfull leksakseffekt som passade på motiven. Kul egenskap i kameran med de här effekterna. Det är ju valfritt att använda dem om man inte gillar effekter.

Vardagen blir lite "mer" helt enkelt med effekterna. Lätt och smidigt att nå i menyn och lätt att byta tycker jag.

Miniatyr effekten var rolig jag tror även att mina barn skulle uppskatta dessa egenskaper i en kamera.

Stannade till vid inrehamn på vägen hem för att tesat lite stjärneffekt. Glömde stativet så tyvärr blev det rätt suddigt med handhållet men något bättre när jag ställde kameran på marken.

Tack och god natt här ifrån karlstad.

#GX7Smartson #LumixGX7   #smartson.

 

 

Elektronisk slutare, perfekt när man inte vill väcka uppmärksamhet.

DAG 13

Bland Lumix GX7:s alla finesser finns även möjligheten att stänga av kamerans klassiska slutare, för att istället förlita sig på en elektronisk sådan. Exakt hur den fungerar vågar jag inte ge mig in på men det handlar kort om att den mekaniska slutaren kopplas bort och istället har man byggt in en elektronisk "slutare" i sensorn.

På pappret ska användandet av en elektronisk slutare möjligen påverka möjligheten till att fotografera med blixt på så sätt att "sync-tiden" inte blir lika snabb. Fördelarna å andra sidan är ju bl.a. att kameran kan bli helt ljudlös och att den lilla skakning som sker i kameran när den mekaniska slutaren slår uteblir vilket kan vara en fördel vid längre exponeringar.

Varför jag egentligen ville prova att använda den elektroniska slutaren var för att se om jag kunde upptäcka någon skillnad på de bilder som togs, rent bildkvalitémässigt. Skulle bilderna upplevas som sämre än de jag tagit tidigare med kameran?

Idag passade det perfekt, jag hade ett restaurangbesök inplanerat och var kan det vara bättre än att fotografera helt hundraprocentigt ljudlöst, om inte i en restaurangmiljö. Där befinner man sig nära okända människor som vill njuta av maten och upplevelsen som restaurangen erbjuder, utan att störas av en bordsgrannes ständiga smattrande från kameran. Så stegen styrdes mot det bokade bordet på restaurang Bastard i Malmö.

Förutom att kvällen bjöd på en fantastisk matupplevelse så bjöds även på positivt resultat vad gäller den elektroniska slutaren. Jag hade själv varit lite skeptisk, förmodligen av rent ideologiska skäl, har en slutare fungerat tidigare så varför ändra på det? Men å andra sidan så har ju (all) annan utveckling som skett på kamerafronten varit positiv så som autofokus, digitalkameran, elektroniska sökare (!) m.m.

Vad jag kunnat konstatera så är det ingen skillnad i bildkvalité på de bilder som jag ikväll tagit med elektroniska slutaren jämfört med då jag tidigare använt den mekaniska. Det enda jag märkt är att kameran inte velat avfyra blixten när jag ikväll använt mig av elektronisk slutare. De enda anledningarna till att egentligen använda den mekaniska, som jag ser det är att man hör när slutaren slår och det är så man är van vid att en kamera låter samt att möjligheterna att använda blixt ökar.

Sammanfattningsvis tycker jag dock att den elektroniska slutaren ökar möjligheterna till att fotografera i miljöer där det annars kan vara lite påfrestande att ta kort, miljöer där ett kameraljud får andra att kanske haja till och tappa fokus från det de håller på med. Jag kommer definitivt att fortsätta att använda mig av den elektroniska slutaren men i en kombination med den mekaniska. Tiden får troligen utvisa vilken som kommer att blir förstahandsvalet....

FRED TILL SLUT

När jag väl fått alla inställningar dit jag vill och hittat skärpa i sökaren känns det riktigt bra. Jag kör Raw, adobeRGB, 2:3-format, mestadels manuell exponering men halvauto funkar bra i lätta ljusförhållanden. Jag ställer in ISO och autofokuserar, de är typ de finesser jag använder och jag tycker att det är allt jag behöver! Att man sedan kan filma är en enorm bonus. Jag testar kameran utifrån mina behov och tänker att många funktioner är till för de som vill ha "färdigbakade" bilder utan tidsödande äventyr i bildbehandlingsprogram som dessutom ställer krav på din kunskap. Gott att det finns något för alla men rörigt i menyerna när det blir så många val för allting. 

Nu är det här en "spontankamera" för mig men det skulle vara roligt att veta om man via adapter i blixtskon får koppla den till studioblixtarna?

 

 

 

 

LEKER MED HÖSTEN

Komponera, fokusera, exponera – avtryck! 

Lätt? Inte plättlätt. Stora fingrar, små knappar, funktioner som lever egna liv. Jag vill exponera manuellt men ha autofokus. Det verkar lättast att ställa fokus på skärmen till slut efter många missöden. Sökarfunktionen släcker skärmen när jag inte vill, det går säkert att stänga av men jag har inte kommit mig för än. Ändå så många möjligheter, kanske för många.

Jag tittar efter ljuset varje dag. Tänker att det är bra för den här tiden som börjar nu är lågsäsong. Kameran följer med mest hela tiden. Den är ingen mobilkamera men heller ingen Hasselblad. Den är sig själv och det är fint. Fina raw-filer, stora och som lämnar stora möjligheter. Kamerahuset är lite för stort för att vara den lilla goda kamera som ersätter den tunga även om jag valt lilla lilla objektivet. 

För mig är det viktigaste med kameran att den lämnar bra filer att arbeta vidare med, och det gör den. Med bravur. Samt att den är robust eftersom den ska med överallt. Den nya tiltbara dispalyen och sökaren gör den mer sårbar. Undrar om den håller för äventyr och vardagsslit? 

 

 

 

 

 

Kamerans inbyggda filter, bara kul eller också användbart?

DAG 9

Fredag och Allhelgonaafton. Möjligheten att gå lite tidigare från jobbet passade ju perfekt för att få lite tid med GX7:an. Men vad skulle jag hitta på idag? Jag började med att åka ut till bokskogarna, men de lilla löv som mot förmodan satt kvar i början av veckan tog nog stormen hand om. Jag kom då på att jag kunde ta en liten närmare titt på kamerans inbyggda filter. Vanligtvis finns ju en handfull filter att välja mellan som typ, Sepia toning, svartvitt, eller förstärkning av färg. I GX7:an finns inte mindre än 22 olika filter. Allt från de vanliga sepia och förstärkning av färger (uttrycksfull) till stjärnfilter och soft fokus effekter.

Jag började med att ta en bild utan filter.

För att sedan köra igenom samtliga olika filter...

Känslan jag hade innan jag provade filtren var lite undrande, vad ska jag med inbyggda filter till? Det har jag ju aldrig använt förr. Men å andra sidan har jag heller aldrig fotat i JPG med min systemkamera heller, utan enbart i RAW. Nu kör jag RAW + Fine i GX7:an, men jag har inte hittills kännt att jag behövt använda RAW-filerna, de JPG-filer kameran lämnar ifrån sig håller toppklass.

Men nu åter till kamerans filter. Som jag sa tidigare har jag aldrig riktigt känt något sug efter att använda en kameras inbyggda filter, allt går ju att göra genom tidsödande efterbehandling. Jag ska medge att jag inte föll pladask för kamerans alla filter men några tycker jag allt sticker ut lite mer än andra. Mina personliga favoriter är helt klart "Uttrycksfull / Expressive" för det fall man vill få fram det där lilla extra i en bild, kanske de där fantastiskt blå havet på semestern eller färgprakten i ett stånd på marknaden i Tanzania. "Imponerande konst / Impresseive Art" är också effektfullt, det påminner om de nu så omåttligt populära HDR-bilderna som finns i alla fototidningar idag, en typ av bilder som annars kräver en hel del tid i datorn med olika exponeringar och som regel även viss specialiserad programvara. "Stjärnfilter / Star filter" är en annan given kandidat vid middagar eller stadsbilder på semestern.

På det hela taget tycker jag att filtren absolut har sin plats i en kamera av den här typen och egentligen även i större systemkameror, det handlar ju om små enkla inbyggda program som i praktiken inte tar någon plats i kameran, så varför inte fylla kameran med kreativa filter? Ett Andy Warhol eller Roy Lichtenstein hade också definitivt platsat bland de övriga filtren, vad kunde dessa ha hetat? Popkonst / popart och Serietidning / Cartoon, kanske...

Sammanfattningsvis kan sägas att de filter som finns helt klart är berättigade av sin plats, men att det gäller att välja rätt filter till rätt motiv och tillfälle för att de ska göra sin rätt. De filter jag föll för idag kanske inte alls passar vid ett annat tillfälle och vice versa. Men det är ju en digitalkamera så möjligheten att prova flera olika finns och den chansen bör man också ta.

 

En kort tur till havet mellan skurarna.

DAG 7

Nu var man tillbaka i vardagen igen, med allt vad det innebär. När klockan ringer på morgonen är det mörk och när barnen somnat för kvällen är det mörkt, inte mycket tid till att vara ute och fota, tyvärr. Därför bestämde jag mig för att flexa ut lite tidigare en dag när det såg ut att vara lite uppehåll för att få känna lite mer på kameran och dess möjligheter. Turen gick till havet.

Eftersom jag var ute var det ett ypperligt tillfälle att även prova kamerans möjlighet till GEO-tagging, eller att lägga in information om var bilden är tagen, för att tala ren svenska. Som jag tidigare nämnt saknar ju kameran tyvärr inbyggd GPS, men möjligheten att GEO-tagga skulle finnas via Panasonics app. Eftersom jag själv kör Android så var det appen från Google Play som jag provade, en motsvarighet ska dock finnas till iOS, funktionaliteten borde vara den samma.

Man måste då starta appen och sedan för att veta att positionsinformationen ska vara helt korrekt via kamerans WiFi synkronisera kamerans tid och datum med telefonens tid och datum. Sedan går i appen att välja intervall för lagring av position från var 1 sekund upp till var 60 sekund. Jag valde var 5:e sekund för att få en hyfsad uppdateringsfrekvens utan att loggen blir allt för lång.

När man väl fotat klart måste man sedan föra över positionsinformationen till kameran och sedan även i kameran överföra positionsinformationen till bilderna. Det är alltså ganska många steg som måste gås igenom för att bilderna väl ska vara GEO-taggade och klara.

Men resultatet är bra, mycket bra faktiskt. Som synes på bilden ovan har kameran lyckats lägga in positionsinformationen i bilden och med hjälp av ett externt bildhanteringsprogram lyckades jag genom att klicka på bilden få upp på kartan vart bilden var tagen. Jag har dock inte hittat denna möjlighet via den medföljande programvaran från Panasonic, vilket de borde implementera i nästa version. Högerklick på bilden och alternativet "visa i google earth" eller liknande.

Något annat jag verkligen börjat vänja mig vid är kamerans utomordentliga touch-skärm. Att kunna peka på skärmen för inställningar fokus m.m. är verkligen ett större lyft än jag hade förväntat mig. De flesta av de vanligast använda funktionerna finns tillgängliga via skärmens touchmenyer. Något jag fick testa under dagen var möjligheten att välja var på skärmen fokuseringen skulle ligga.

Med ett enkelt litet tryck på skärmen kunde jag snabbt och enkelt välja om jag ville ha fokus i förgrunden eller i bakgrunden, hur enkelt som helst och med resultat att det blev två helt olika bilder. Det är verkligen något som jag kommer att sakna efter att prövotiden är över.

Tillsammans med kamerans vinklingsbara skärm är det också busenkelt att få till härliga perspektiv med fokus på precis det ställe man vill ha den.

 

Trots att dagen bjudit på allt annat än optimala förhållanden med blåst, duggregn, moln och motljus så är jag nöjd med vad kameran levererat. Jag tycker att kameran hanterar det befintliga ljuset bra och inte minst hanteringen av det direkta motljuset. Just det direkta motljuset är något jag upplevt som svårhanterligt med andra kameror, antingen blir bilden för mörk eller för ljus. GX7:an har verkligen levererat bra bilder med tanke på sensorstorlek och även med tanke på att de objektiv jag valt att testa ihop med kameran. Bilderna är välbalanserade och verkar innehålla ett högt dynamiskt omfång men få delar som är helt utfrätta eller svarta.

Möjligen kunde man önska att GPS:en var inbyggd i kameran. Det är klart för och nackdelar med att använda mobiltelefonens GPS, kamerans batteritid förlängs troligen men å andra sidan förkortas mobilens batteritid istället. Som regel är det enklare att ha med ett extra batteri till kameran, vilket ändå kanske är bra, än att ha ett extra batteri till telefonen. Hur som helst fungerar iallafall geotaggningsfunktionen och det är ganska enkelt att få till, även om det krävs fler steg än om GPS:en varit inbyggd och bilderna taggats automatiskt.

Vi får se vad det blir att testa härnäst.

En tur in till"stan"...

GX7 är ett smidigt alternativ till min systemkamera, hänger på axeln utan att märkas alltför mycket. Hängandes på magen med skärmen utvinklad 90 grader går det utmärkt att plåta lite mer obemärkt utomhus. Testade att fota lite inomhus i ett köpcentrum och tycker att kameran återger verkligheten på ett bra sätt.

Jag testar modellen med objektivet 14-42.Det ger ett robust och gediget intryck i sin design och finish. Fokusringarna känns lena och följsamma när man fokuserar. En trevlig egenskap kameran har är att man får en extra inzoomad yta när man zoomar manuellt som visar vart skärpan ligger tydligt. Återger färger bra och känns skarpt med andra ord ett bra och trevligt standard objektiv att börja med. Det enda jag saknar är lite mer brännvidd. 

Gillar kameran helt klart . Testa lite nattfoto blir nästa uppdrag för kameran och mig.

#GX7Smartson #LumixGX7   #smartson.

Lumix GX7 i vardagen

DAG 4-5

Äntligen var det då helg, helg innebär ledigt och mer tid att faktiskt kunna testa kameran lite i "verkligheten". Det blev en morgontur, men inget fotande, bara inköp av frukostfrallor, tyvärr.

Kvällen gav dock möjlighet att prova kameran "live". Vi skulle bort och naturligtvis var kameran något som skulle med. Nu skulle den få visa vad den gick för bildkvalitémässigt. Något jag verkligen ogillar med min nuvarande kameror är att fota i dåligt ljus utan blixt, kamerorna levererar helt enkelt inte vad som krävs. Det blir ett för högt brus med tanke på det höga ISO-tal som krävs. Så det skulle bli spännande att testa vad GX7:an skulle leverera, out-of-the-box och utan en massa tidskrävande omtag och inställande.

Äntligen var det då helg, helg innebär ledigt och mer tid att faktiskt kunna testa kameran lite i "verkligheten". Det blev en morgontur, men inget fotande, bara inköp av frukostfrallor, tyvärr.

Kvällen gav dock möjlighet att prova kameran "live". Vi skulle bort och naturligtvis var kameran något som skulle med. Nu skulle den få visa vad den gick för bildkvalitémässigt. Något jag verkligen ogillar med mian nuvarande kameror är att fota i dåligt ljus utan blixt, kamerorna levererar helt enkelt inte vad som krävs. Det blir ett för högt brus med tanke på det höga ISO-tal som krävs. Så det skulle bli spännande att testa vad GX7:an skulle leverera, out of the box och utan en massa tidskrävande omtag och inställande.

Bilderna är på ISO 2500 (översta) och ISO 3200. Jag är väldigt nöjd med vad kameran levererade. Även om den systemkamera jag annars använder är från 2007 så måste jag säga att GX7:an verkligen gjort ett bra jobb. Sensorn är mindre och antalet megapixel högre än i min systemkamera. Trots detta tar bruset inte alls överhanden, bilderna är fina med bra detalj- och färgåtergivning.

När lördagsnatten övergått i en fin höstsöndag gavs också lite möjlighet att testa kameran ute under dagtid ihop med barnen. Den största anledningen till att jag valde att testa kameran med zoomobjektivet var faktiskt för att kameran skulle vara så använbar som möjligt just vid fotografering av barnen, där går inte att komponera bilden utan det krävs snabba ryck för att ens få till en bild, att slippa flytta sig för att få med det man vill är ovärderligt i de fallen.

Tack vare zoomobjektivet ökar möjligheten att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt och det är inga problem att få till en bra bild mitt i leken. Vad kunde vara bättre för att titta närmare på kamerans mörkerprestanda än att fota årets halloween-pumpa.

Ett 100 %-igt urklipp ur bilden visar på den helt acceptabla bildkvalitén vid ISO 3200. Jag är extremt nöjd med var kameran presterat, särskilt i situationer med dåligt ljus. Det är i princip enbart vid full zoomning som man upptäcker att det förekommer visst brus i bilden. Bruset är också väldigt naturligt och saknar de färgade pixlar som annars är så vanligt.

 

FRIHETEN

Jag vill vara nu. Med. Utveckla.

Kameran anländer. Viss förvirring. Omöjligt att inte jämföra allt med lilla Lumix GF1 som jag äger och älskar och som följt mig i sorg och eufori. Var är färginställningarna? Aha. Ok. Men sökaren? Jag kan inte se i sökaren. Allt är luddigt. Jag är vänsterhänt och vänsterögd. Varför detta otroliga designfokus på högerhänthet? Näsan som är i vägen, högerhanden som försöker få ett bra grepp och samtidigt knappa rätt. Kameran döljer mitt ansikte. Visst är den fin! 

Vad gör du med fel hand? Opererar, broderar, onanerar? Fotograferar. 

När jag vill ha kontroll fotograferar jag med en systemkamera. När jag vill vara fri och lätt är Lumixen med. Jag har vant mig vid dess små brister och glädjs i stället över dess uthållighet och spontanitet. 

Nu har jag fotograferat med Lumix GX7 i fyra dagar. Jag har valt att testa 20 mm objektivet. Mycket tänk om design och användarvänlighet nu i början. Fortsättning följer.

 

GX7 som kamrat i vardagen...

Bättre väder äntligen! Åtminstone inte ösregn. GX7:n har fått följa med mig hela tiden för att se om den är "lagom" stor att ta med sig överallt. Den känns inte i vägen när den hänger på axeln och då har den varit med på kortare promenader och när vi gått milen. Kameran känns kompetent. Det är mer handhavandet som spökar till det och tar en del suddiga kort.

Objektivet är inte det ljusstarkaste och kameran kompenserar ev. dåligt ljus med längre slutar tid vilket jag inte varit uppmärksam på (slarv av mig). Dock är skärmen ibland "för" skarp ( om det nu är möjligt) och lurar mig. En del kort ser skarpa ut i kameran men när jag tittar på skärmen hemma är de inte så skarpa som jag trott.

Sensorn som släcker skärmen när man använder optisk sökare är känslig. Det händer ibland att den slocknar när jag komponerar ett kort. Trots att jag tycker att jag håller fingrar m.m. på avstånd från sensorn.Lite irriterande det blir till att läsa instruktionsboken igen och se om det går att åtgärda.

Kamerans format gör att den utan problem kan följa med på vardagens äventyr utan att kännas i vägen eller skrymmande. Inga mer missade fototillfällen här! Har lyckats få till en hel del kort som jag är riktigt nöjd med. Härnäst får den följa med en sväng ned på staden.

Lite axplock av de kort som tagits,man kan nästan se fotosyntesen.

#GX7Smartson #LumixGX7  #smartson.