marcuseklf

Marcus Eklöf

Member | Last logged in at

En god vän i vardagen

Jag hade tidigare en Nikon D90 som tyvär fick uppleva min 1-åriga dotters nyfikenhet och gick i golvet för ett år sedan. Det var länge sedan jag fotograferade så här mycket och man kommer snabbt in i hur kul det är att dokumentera sin omgivning med ett rejält verktyg som denna kamera är. Storleken är för mig lite mindre än en av de mer normala systemkamerorna men samtidigt större än en av de bättre kompaktkamerorna vilket funkar mycket bra för att ha med sig i vardagen. Jag testade med objektivet H-020A vilket var av bra mått och jag kunde ha kamerna i fickan när jag var ute och promenerade. 

Testet har nått sitt slut och i och med denna blogpost så avslutar jag denna testomgång. Jag kommer sakna den här lilla skönheten. Några kort till ska jag försöka få ur den innan jag måste lämna tillbaka den.

Mycket bra övergripande fotokvalitet, som förväntat

Fotona håller mycket god kvalitet och jag tycker skärpan fungerar bra i alla lägen som jag testat på. Breda panoramabilder har god skärpa över hela bredden medan ansiktsfotografering ger bra kontrast mellan skärpa och fokusdjup (eller vad man nu kallar det). Jag testade att fotografer samma motiv med olika "scenarios" för att förstå skillanden och på många sätt kunde man tydligt se hur kameran använder de olika förinställda valen till sina individuella fördelar. Natt- och kvällsfotografering fungerade mycket bra med ett stativ medan frihand gav lite suddigare resultat, men inget som jag inte varit med om tidigare.

Menyerna och gränssnittet

Jag tycker menysystemet fungerar mycket väl. Jag kände igen mig bra i menyerna och det var kul att "utforska" kamerans funktioner för att lista ut vad man kunde skruva på för sin fotografering. I början var jag inte ens medveten om att skärmen var en pekskärm och när jag kom på det så var det nästan helt och hållet mitt val för att navigera i menyerna. Systemet känns kvickt och tydligt. Kanske lite många "scenarios" att välja mellan. Jag hade nog önskat någon form av gruppering eller möjlighet att välja favoriter för min egen profil i kameran.

Trådlös överföring av bilder till datorn

Jag testade den trådlösa överföringen av bilder till datorn ett par gånger men utan större framgång. Den första gången kunde jag inte få kontakt med nätverket trots att min bärbara dator som stod bredvid hade full motagning. 

Andra gången få fick kameran kontakt men började överföring av ett kort men fastande sedan i det läget. Det slöt med att jag fick plocka ur batteriet ur kameran för att få av den.

Tredje gången lyckades jag faktiskt att föra över bilder, men var då lite besviken att jag var tvungen att markera bilderna en i taget. Jag skulle gärna se att det gick att välja alla eller vissa bilder under ett visst datum för enklare överföring.

Det slöt med att jag använde mig av SD kortet för direkt överföring till min bärbara dator.

Skarpa utomhusbilder med rena färger och klart motiv

Fotografering utomhus gav absolut bäst resultat under min testperiod. Jag hade lite svårt att få riktigt skarpa bilder inomhus under första veckan men det var mest mitt eget problem då jag hade lite för låg belysning och inte gärna ville använda blixten för att den gav lite för skarpt ljus. Utomhus fick jag de renaste bilderna men efter lite pysslande så kom jag på hur jag kunde använda blixten på ett bra sätt inomhus även.

Dramatiska färgeffekter

Kameran presterar överlag väldigt bra bilder med bred kompetens. I skillnad från tidigare kameror jag testat så fastnade jag för att använda kamerans inbyggda effekter och filter när jag fotograferade. Jag har tidigare gjort sådant i efterbehandling men med GX7:an så är de inbyggda funktionerna riktigt bra redan i kameran.

Foto med effekten "Dynamisk monokrom" är lite av en favorit

Fotokvaliteten är hög och kameran är sprängfylld med bra funktioner. Jag gillar framför allt effekt-filtren som går att välja mellan. Dynamisk monokrom har blivit lite av en favorit och ger effektfulla svartvita bilder. Många av effekterna ser jag mindre nytta med men ett par andra har jag laborerat vidare med. Jag gillar möjligheten att direkt lägga på vinjett på bilderna samt leka med färgerna.

Gedigen design med retro känsla

Själv kameran ger ett snyggt och seriöst intryck. Designen känns retro men ändå aktuell. Storleksmässigt hade jag lite problem med kamerans hölje till en början men efter ett tags användande så har jag vant mig med den. Jag gillar blixt-fönstret som man poppar upp, även om den känns lite klen och omtålig. Jag fotar mycket med min dotter som är 2 år och tack vare möjligheten att vinkla display-fönstret så kan jag ta kort på låg nivå utan att behöva krypa på golvet.