renatehjd

Renate Höjd

Member | Last logged in at

En tur till Stättared.

Helgen bjöd på fint väder och en tur ut i friska luften med kameran fick det bli.

Ett par av gårdens hästar i fint motljus.

Med solen i nacken är man så här glad på Stättared.

Säsongens första is.

 

Solen på väg ner bakom berget.

Ännu en underbar dag till ända, och extra roligt när man har den lilla kameran tillgänglig att fota med. bilderna blir bra och pekskärmen gör det hela till en fröjd när man ska lägga fokus på vald punkt, som vanligt!

Även hösten har sina höjdpunkter.

Här kommer några ytterligare bilder, på temat höst den här gången.

Lygnern den 1 november.

Ekollon, här har jag använt mig av den vinklingsbara skärmen för att slippa ligga på marken och fotografera, att sedan bara klicka på skärmen för att ställa in punkten för autofokusen underlättade också det hela väldigt mycket.

Rolfsån

Det är helt klart roligare att fotografera nu när man har den lilla GX7:an tillgänglig, den är smidigare att ta med än den större systemkameran och det känns också som att bílderna håller en högre kvalité. Detta trots fler antal pixlar på en mindre sensor. Det är helt klart att utvecklingen går framåt i en positiv riktning.

JPG eller RAW, gör det verkligen någon skillnad?

Själv har jag tidigare alltid fotat i enbart RAW, sedan GX7:an har jag dock fotat i kombinationen RAW + JPG fine. Kameran har levererat bra JPG-bilder och jag har inte lagt någon större möda på att behandla och granska RAW-bilder. Istället har jag bara köpt JPG-bilderna som kameran lämnar efter sig.

Så igår när jag åkte hem från jobbet så fick jag syn på en (stor) älg på ett fält vid sidan av vägen, den var en bit bort och ett 14-42 mm objektiv var kanske inte optimalt men det var ju klart att jag var tvungen att stanna för att ta ett par kort. Väl hemma idag tog jag en titt på RAW respektive JPG bilderna och gjorde sedan en lite jämförelse som kan vara väl värd att dela med sig av. Jag körde här på "P" och kameran fick själv välja lämpligt ISO-tal, vilket föll på 3200.

Här är hela bilden, men för att kunna göra en jämförelse av bildkvalitén så har jag gjort ett urklipp av den JPG bild kameran lämnat ifrån sig och även ett urklipp från den RAW-fil som kommer ut ur kameran.

Urklipp, 100 % av JPG-bild.

Urklipp, 100 % av RAW-fil.

Det går att konstatera att JPG-bilden är klart mycket mer utsmetad och har färre fina detaljer än vad RAW-filen har. Vill man få ut det maximala ur kameran bör man helt klart fota RAW eller iallafall en kombination av RAW och JPG.

En ytterligare fördel med att fota i kombinationen RAW + JPG är att man för det fall man använder kamerans olika inbyggda filer även får en orörd RAW-fil, utan pålagda filter eller effekter. Effekterna läggs bara på den JPG-bild kameran processar. Detta kan vara mycket användbart om man vill ha möjlighet att efterbehandla bilder i datorn och då kunna utgå från en orörd fil.

Ett litet ISO-test.

ISO prestanda, avgörande för bildkvalité?

Så fick jag lite tid över för att testa kamerans bildkvalité i förhållande till vilken ISO-inställning man använder. Högre ISO-tal ger som bekant bilder med mer brus och mindre fina detaljer, men hur det blir i praktiken är inte alltid så lätt att veta. JAg har därför tittat lite närmare på just det, vad kameran levererar i bildkvalité beroende på ISO-inställningen.

ISO 200

ISO 200

ISO 400

ISO 400

ISO 800

ISO 800

ISO 1600

ISO 1600

ISO 3200

ISO 3200

ISO 6400

ISO 6400

ISO 12800

ISO 12800

ISO 25600

ISO 25600

 

Som jag tidigare nämt här i bloggen så tycker jag att inställningar upp till 3200 ger en helt acceptabel bildkvalité. Därefter blir kvalitén avsevärt sämre ganska snabbt. I slutändan beror naturligtvis mängden brus som kan tolereras på vad som fotograferas och vad bilderna ska användas till. Möjligheten till att fotografera i dålig belysning får helt enkelt ge avkall på bildkvalité. Men sammanfattningsvis ger kameran ifrån sig bra bilder på alla ISO-tal om man tittar på bildkvalitén i relation till ISO-talet.

 

Blandade bilder från veckan som gick.

Med kameran som sällskap.

I veckan har kameran varit med i princip hela tiden, detta är ett urval av vad som setts under tiden. Vilket också ger en hint om vad kameran kan leverera bildkvalité.

En rosa detalj från ett av Malmös alla hotell.

 

Stora Nygatan, en ögonblicksbild.

 

Ramhultafallet i Mark.

 

Malmöcentral.

 

En övergiven grävskopa där naturen så sakteliga börjat få fotfäste.

 

Gåsevadholms slott, by night.

 

En spegelblank sjö vi passerade på vägen till Ramhultafallet.

Med kameran på hemmafronten.

De sista dagarna.

En funktion som jag trodde att jag kunde klara mig utan var Facebookuppladdningsfunktionen från kameran. Men efter att ha provat på det några gånger har jag insett hur smidigt det fungerar och hur användbart det är. Det huvudsakliga användningsområdet för min del ser jag vara om jag skulle vara på resa eller annars inte ha tillgång till en dator. Upp på ett trådlöst nätverk och vips kan man skicka över önskade bilder till Facebook, hur smidigt som helst.

Utöver att testa kamerans funktioner så har jag även provat den i olika situationer, eftersom det mesta som sker händer på hemmafronten har kameran också testats flitigast där.

 

Elektronisk slutare, perfekt när man inte vill väcka uppmärksamhet.

DAG 13

Bland Lumix GX7:s alla finesser finns även möjligheten att stänga av kamerans klassiska slutare, för att istället förlita sig på en elektronisk sådan. Exakt hur den fungerar vågar jag inte ge mig in på men det handlar kort om att den mekaniska slutaren kopplas bort och istället har man byggt in en elektronisk "slutare" i sensorn.

På pappret ska användandet av en elektronisk slutare möjligen påverka möjligheten till att fotografera med blixt på så sätt att "sync-tiden" inte blir lika snabb. Fördelarna å andra sidan är ju bl.a. att kameran kan bli helt ljudlös och att den lilla skakning som sker i kameran när den mekaniska slutaren slår uteblir vilket kan vara en fördel vid längre exponeringar.

Varför jag egentligen ville prova att använda den elektroniska slutaren var för att se om jag kunde upptäcka någon skillnad på de bilder som togs, rent bildkvalitémässigt. Skulle bilderna upplevas som sämre än de jag tagit tidigare med kameran?

Idag passade det perfekt, jag hade ett restaurangbesök inplanerat och var kan det vara bättre än att fotografera helt hundraprocentigt ljudlöst, om inte i en restaurangmiljö. Där befinner man sig nära okända människor som vill njuta av maten och upplevelsen som restaurangen erbjuder, utan att störas av en bordsgrannes ständiga smattrande från kameran. Så stegen styrdes mot det bokade bordet på restaurang Bastard i Malmö.

Förutom att kvällen bjöd på en fantastisk matupplevelse så bjöds även på positivt resultat vad gäller den elektroniska slutaren. Jag hade själv varit lite skeptisk, förmodligen av rent ideologiska skäl, har en slutare fungerat tidigare så varför ändra på det? Men å andra sidan så har ju (all) annan utveckling som skett på kamerafronten varit positiv så som autofokus, digitalkameran, elektroniska sökare (!) m.m.

Vad jag kunnat konstatera så är det ingen skillnad i bildkvalité på de bilder som jag ikväll tagit med elektroniska slutaren jämfört med då jag tidigare använt den mekaniska. Det enda jag märkt är att kameran inte velat avfyra blixten när jag ikväll använt mig av elektronisk slutare. De enda anledningarna till att egentligen använda den mekaniska, som jag ser det är att man hör när slutaren slår och det är så man är van vid att en kamera låter samt att möjligheterna att använda blixt ökar.

Sammanfattningsvis tycker jag dock att den elektroniska slutaren ökar möjligheterna till att fotografera i miljöer där det annars kan vara lite påfrestande att ta kort, miljöer där ett kameraljud får andra att kanske haja till och tappa fokus från det de håller på med. Jag kommer definitivt att fortsätta att använda mig av den elektroniska slutaren men i en kombination med den mekaniska. Tiden får troligen utvisa vilken som kommer att blir förstahandsvalet....

Kamerans inbyggda filter, bara kul eller också användbart?

DAG 9

Fredag och Allhelgonaafton. Möjligheten att gå lite tidigare från jobbet passade ju perfekt för att få lite tid med GX7:an. Men vad skulle jag hitta på idag? Jag började med att åka ut till bokskogarna, men de lilla löv som mot förmodan satt kvar i början av veckan tog nog stormen hand om. Jag kom då på att jag kunde ta en liten närmare titt på kamerans inbyggda filter. Vanligtvis finns ju en handfull filter att välja mellan som typ, Sepia toning, svartvitt, eller förstärkning av färg. I GX7:an finns inte mindre än 22 olika filter. Allt från de vanliga sepia och förstärkning av färger (uttrycksfull) till stjärnfilter och soft fokus effekter.

Jag började med att ta en bild utan filter.

För att sedan köra igenom samtliga olika filter...

Känslan jag hade innan jag provade filtren var lite undrande, vad ska jag med inbyggda filter till? Det har jag ju aldrig använt förr. Men å andra sidan har jag heller aldrig fotat i JPG med min systemkamera heller, utan enbart i RAW. Nu kör jag RAW + Fine i GX7:an, men jag har inte hittills kännt att jag behövt använda RAW-filerna, de JPG-filer kameran lämnar ifrån sig håller toppklass.

Men nu åter till kamerans filter. Som jag sa tidigare har jag aldrig riktigt känt något sug efter att använda en kameras inbyggda filter, allt går ju att göra genom tidsödande efterbehandling. Jag ska medge att jag inte föll pladask för kamerans alla filter men några tycker jag allt sticker ut lite mer än andra. Mina personliga favoriter är helt klart "Uttrycksfull / Expressive" för det fall man vill få fram det där lilla extra i en bild, kanske de där fantastiskt blå havet på semestern eller färgprakten i ett stånd på marknaden i Tanzania. "Imponerande konst / Impresseive Art" är också effektfullt, det påminner om de nu så omåttligt populära HDR-bilderna som finns i alla fototidningar idag, en typ av bilder som annars kräver en hel del tid i datorn med olika exponeringar och som regel även viss specialiserad programvara. "Stjärnfilter / Star filter" är en annan given kandidat vid middagar eller stadsbilder på semestern.

På det hela taget tycker jag att filtren absolut har sin plats i en kamera av den här typen och egentligen även i större systemkameror, det handlar ju om små enkla inbyggda program som i praktiken inte tar någon plats i kameran, så varför inte fylla kameran med kreativa filter? Ett Andy Warhol eller Roy Lichtenstein hade också definitivt platsat bland de övriga filtren, vad kunde dessa ha hetat? Popkonst / popart och Serietidning / Cartoon, kanske...

Sammanfattningsvis kan sägas att de filter som finns helt klart är berättigade av sin plats, men att det gäller att välja rätt filter till rätt motiv och tillfälle för att de ska göra sin rätt. De filter jag föll för idag kanske inte alls passar vid ett annat tillfälle och vice versa. Men det är ju en digitalkamera så möjligheten att prova flera olika finns och den chansen bör man också ta.

 

En kort tur till havet mellan skurarna.

DAG 7

Nu var man tillbaka i vardagen igen, med allt vad det innebär. När klockan ringer på morgonen är det mörk och när barnen somnat för kvällen är det mörkt, inte mycket tid till att vara ute och fota, tyvärr. Därför bestämde jag mig för att flexa ut lite tidigare en dag när det såg ut att vara lite uppehåll för att få känna lite mer på kameran och dess möjligheter. Turen gick till havet.

Eftersom jag var ute var det ett ypperligt tillfälle att även prova kamerans möjlighet till GEO-tagging, eller att lägga in information om var bilden är tagen, för att tala ren svenska. Som jag tidigare nämnt saknar ju kameran tyvärr inbyggd GPS, men möjligheten att GEO-tagga skulle finnas via Panasonics app. Eftersom jag själv kör Android så var det appen från Google Play som jag provade, en motsvarighet ska dock finnas till iOS, funktionaliteten borde vara den samma.

Man måste då starta appen och sedan för att veta att positionsinformationen ska vara helt korrekt via kamerans WiFi synkronisera kamerans tid och datum med telefonens tid och datum. Sedan går i appen att välja intervall för lagring av position från var 1 sekund upp till var 60 sekund. Jag valde var 5:e sekund för att få en hyfsad uppdateringsfrekvens utan att loggen blir allt för lång.

När man väl fotat klart måste man sedan föra över positionsinformationen till kameran och sedan även i kameran överföra positionsinformationen till bilderna. Det är alltså ganska många steg som måste gås igenom för att bilderna väl ska vara GEO-taggade och klara.

Men resultatet är bra, mycket bra faktiskt. Som synes på bilden ovan har kameran lyckats lägga in positionsinformationen i bilden och med hjälp av ett externt bildhanteringsprogram lyckades jag genom att klicka på bilden få upp på kartan vart bilden var tagen. Jag har dock inte hittat denna möjlighet via den medföljande programvaran från Panasonic, vilket de borde implementera i nästa version. Högerklick på bilden och alternativet "visa i google earth" eller liknande.

Något annat jag verkligen börjat vänja mig vid är kamerans utomordentliga touch-skärm. Att kunna peka på skärmen för inställningar fokus m.m. är verkligen ett större lyft än jag hade förväntat mig. De flesta av de vanligast använda funktionerna finns tillgängliga via skärmens touchmenyer. Något jag fick testa under dagen var möjligheten att välja var på skärmen fokuseringen skulle ligga.

Med ett enkelt litet tryck på skärmen kunde jag snabbt och enkelt välja om jag ville ha fokus i förgrunden eller i bakgrunden, hur enkelt som helst och med resultat att det blev två helt olika bilder. Det är verkligen något som jag kommer att sakna efter att prövotiden är över.

Tillsammans med kamerans vinklingsbara skärm är det också busenkelt att få till härliga perspektiv med fokus på precis det ställe man vill ha den.

 

Trots att dagen bjudit på allt annat än optimala förhållanden med blåst, duggregn, moln och motljus så är jag nöjd med vad kameran levererat. Jag tycker att kameran hanterar det befintliga ljuset bra och inte minst hanteringen av det direkta motljuset. Just det direkta motljuset är något jag upplevt som svårhanterligt med andra kameror, antingen blir bilden för mörk eller för ljus. GX7:an har verkligen levererat bra bilder med tanke på sensorstorlek och även med tanke på att de objektiv jag valt att testa ihop med kameran. Bilderna är välbalanserade och verkar innehålla ett högt dynamiskt omfång men få delar som är helt utfrätta eller svarta.

Möjligen kunde man önska att GPS:en var inbyggd i kameran. Det är klart för och nackdelar med att använda mobiltelefonens GPS, kamerans batteritid förlängs troligen men å andra sidan förkortas mobilens batteritid istället. Som regel är det enklare att ha med ett extra batteri till kameran, vilket ändå kanske är bra, än att ha ett extra batteri till telefonen. Hur som helst fungerar iallafall geotaggningsfunktionen och det är ganska enkelt att få till, även om det krävs fler steg än om GPS:en varit inbyggd och bilderna taggats automatiskt.

Vi får se vad det blir att testa härnäst.

Lumix GX7 i vardagen

DAG 4-5

Äntligen var det då helg, helg innebär ledigt och mer tid att faktiskt kunna testa kameran lite i "verkligheten". Det blev en morgontur, men inget fotande, bara inköp av frukostfrallor, tyvärr.

Kvällen gav dock möjlighet att prova kameran "live". Vi skulle bort och naturligtvis var kameran något som skulle med. Nu skulle den få visa vad den gick för bildkvalitémässigt. Något jag verkligen ogillar med min nuvarande kameror är att fota i dåligt ljus utan blixt, kamerorna levererar helt enkelt inte vad som krävs. Det blir ett för högt brus med tanke på det höga ISO-tal som krävs. Så det skulle bli spännande att testa vad GX7:an skulle leverera, out-of-the-box och utan en massa tidskrävande omtag och inställande.

Äntligen var det då helg, helg innebär ledigt och mer tid att faktiskt kunna testa kameran lite i "verkligheten". Det blev en morgontur, men inget fotande, bara inköp av frukostfrallor, tyvärr.

Kvällen gav dock möjlighet att prova kameran "live". Vi skulle bort och naturligtvis var kameran något som skulle med. Nu skulle den få visa vad den gick för bildkvalitémässigt. Något jag verkligen ogillar med mian nuvarande kameror är att fota i dåligt ljus utan blixt, kamerorna levererar helt enkelt inte vad som krävs. Det blir ett för högt brus med tanke på det höga ISO-tal som krävs. Så det skulle bli spännande att testa vad GX7:an skulle leverera, out of the box och utan en massa tidskrävande omtag och inställande.

Bilderna är på ISO 2500 (översta) och ISO 3200. Jag är väldigt nöjd med vad kameran levererade. Även om den systemkamera jag annars använder är från 2007 så måste jag säga att GX7:an verkligen gjort ett bra jobb. Sensorn är mindre och antalet megapixel högre än i min systemkamera. Trots detta tar bruset inte alls överhanden, bilderna är fina med bra detalj- och färgåtergivning.

När lördagsnatten övergått i en fin höstsöndag gavs också lite möjlighet att testa kameran ute under dagtid ihop med barnen. Den största anledningen till att jag valde att testa kameran med zoomobjektivet var faktiskt för att kameran skulle vara så använbar som möjligt just vid fotografering av barnen, där går inte att komponera bilden utan det krävs snabba ryck för att ens få till en bild, att slippa flytta sig för att få med det man vill är ovärderligt i de fallen.

Tack vare zoomobjektivet ökar möjligheten att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt och det är inga problem att få till en bra bild mitt i leken. Vad kunde vara bättre för att titta närmare på kamerans mörkerprestanda än att fota årets halloween-pumpa.

Ett 100 %-igt urklipp ur bilden visar på den helt acceptabla bildkvalitén vid ISO 3200. Jag är extremt nöjd med var kameran presterat, särskilt i situationer med dåligt ljus. Det är i princip enbart vid full zoomning som man upptäcker att det förekommer visst brus i bilden. Bruset är också väldigt naturligt och saknar de färgade pixlar som annars är så vanligt.

 

WiFi och fjärrstyrning, något användbart eller bara coola funktioner?

DAG 2-3

 

Med batterierna laddade var det dags att börja lära känna kameran. Att bara plocka upp den och börja fotografera är inget problem, det faller sig hur naturligt som helst. Det finns en dock en hel del bakom skalet vilket man upptäcker när man börjar bläddra i menyerna.

 

Förutom de vanliga inställningarna för blixt, fokusområde, område för ljusmätning, ISO m.m. som alltid är bland det första jag ställer in på en kamera jag får i handen, fastnade jag för Wifi-anslutning. Kamerans WiFi var något som definitivt måste testas och det passade extra bra nu, eftersom jag befann mig hemma.

 

Under trådlöst WiFi i kamerans meny finns lite olika alternativ för anslutning och vad man önskar göra via nätverket. Överföringen av bilder och fjärrstyrning var de funktioner jag själv kände att jag kunde ha nytat av. Jag ville framförallt testa funktionerna för överföring och se om det var något jag kunde ha användning för. Efter att på första försöket inte lyckas göra en manuell anslutning till en av datorerna via vårt nätverk lyckades jag till slut. Jag behövde flytta mig närmare accesspunkten och få en starkare signal innan kameran ville koppla upp sig. När jag väl fick kontakt med nätverket var det dock inga problem att ansluta.

 

Att föra över bilder till datorn gick smidigt, men det är klart både snabbare och enklare att bara plocka ut minneskortet och stoppa in det i kortläsaren på datorn och vips är bilderna överförda. Via nätverket tar det ganska lång tid.

 

Nästa sak att prova var att föra över bilder automatiskt när de ta till datorn, en funktion som jag ser en större nytta av, särskilt om man skulle använda kameran till porträtt- eller produktfotografering. Detta ger ju en möjlighet att granska bilderna direkt i datorn för att se vilka eventuella justeringar i fokus, exponering m.m. som behöver göras, vilket kan vara svårt att se på displayen. Detta fungerade på det hela taget bra. Även här är det hastigheten som är flaskhalsen, men desto närmare accesspunkten man sitter desto bättre går överföringarna.

 

Det finns även en möjlighet att föra över bilder till diverse webtjänster, däribland Facebook, Flickr, Picasa, Twitter och YouTube. Något jag saknar är däremot att kunna föra över bilder till Dropbox, vilket hade varit riktigt användbart.

 

För att kunna fjärrstyra kameran krävs så klart en annan programvara någonstans, den jag hittade var Panasonics smartphoneapp, "Panasonic Image App". Detta är en riktigt cool och användbar funktion. Appen är hyfsat självinstruerande och gör vad den var avsedd att göra.

 

På det hela taget är jag nöjd med WiFi-funktionaliteten även om jag inte tidigare sett den reella nyttan med den. WiFi ska ju ha längre räckvidd än exempelvis Bluetooth eller NFC, så sett ur den synvinkeln är det kanske rätt väg att gå (även om kameran ju också har NFC).

 

Ytterligare intressanta funktioner som jag vill testa längre fram är "Time Lapse Shot" och "Location Logging" eller att geotagga bilderna via kamerans funktion för detta. Kameran saknar ju tyvärr GPS vilket jag gärna hade sett, men det ska ändå gå vi Panasonics androidapp. Mer om detta imorgon då det ska bli en lite fototur på morgonkvisten, då tänkte jag också försöka testa direktöverföringen till Facebook.

Lumix GX7

DAG 1

 

Så kom den, GX7 från Panasonic.

 

Det första som slår en när man packat upp den är att det är en väldigt tilltalande kamera, både estetiskt och storleksmässigt. Då den bygger på Micro Four Thirds (MTF) standarden finns det också gott om objektiv att välja mellan. Just den här kameran kom dock med kit-objektivet 14-42 mm f3.5-5.6.

 

Förutom att kameran är utrustad med utbytbart objektiv, kan man på utsidan konstatera att kameran har inbyggd blixt men även en blixtsko för att ansluta en kraftfullare extern blixt. Det finns en vinklingsbar elektronisk sökare och en stor display som även har inbyggd touchfunktion för den som inte vill navigera runt i menyer med en massa knapptryckningar.

 

För att styra kamera finns ett funktionshjul för att snabbt kunna byta mellan P/A/S/M m.m., på samma sätt som på de flesta digitala kameror, även två navigeringshjul, switch för fokusläge och en del andra funktionsknappar.

 

Även om det är en för mig helt okänd produkt känns reglagen naturligt placerade och det är i princip bara att plocka upp kameran för att börja använda den. Men först måste naturligtvis batteriet laddas….